- Een nieuwe interactieve kaart, gemaakt door oorlogsanalisten, toont 245 doelen in Rusland die Oekraïne zou kunnen raken met Amerikaanse ATACMS-raketsystemen.
- De VS en westerse bondgenoten hebben Oekraïne verboden om deze wapens te gebruiken voor doelen in Rusland.
- Oekraïne heeft herhaaldelijk om groen licht gevraagd en zelfs een lijst met doelen opgesteld om Washington te overtuigen.
- Lees ook: India weigert partij te kiezen tegen Rusland in de Oekraïense oorlog – dat heeft duidelijke geopolitieke redenen.
Een nieuwe interactieve kaart toont honderden doelen in Rusland die Oekraïne zou kunnen raken met de door de VS geleverde ATACMS, als het Witte Huis daarvoor groen licht zou geven.
De inzet van de wapens is al langere tijd voer voor discussie tussen Washington en Kyiv, waarbij de VS herhaaldelijk hebben gezegd dat het opheffen van de beperkingen met betrekking tot het gebruik van door de VS geleverde wapens, geen verschil zal maken op het slagveld.
Volgens de kaart, die is gemaakt door het Institute for the Study of War en het Critical Threats project van het American Enterprise Institute, zijn er 245 militaire doelen in Rusland binnen het bereik van de MGM-140 Army Tactical Missile Systems die Oekraïne in zijn arsenaal heeft.
Een statische kaart toont ook de doelen, evenals het bereik van verschillende varianten van ATACMS, in vergelijking met Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS). Zowel de ATACMS als de GMLRS kunnen worden afgevuurd door de M142 High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS).
De doelen zijn gedefinieerd als militair en paramilitair, inclusief luchtmachtbases. Zoals op de kaart te zien is, zijn er geen Russische militaire luchtmachtbases binnen het bereik van GMLRS, waarvoor niet dezelfde beperkingen gelden als voor ATACMS.
Voor diepe aanvallen moest Oekraïne vertrouwen op zelfgebouwde systemen, zoals langeafstandsdrones of raketten van eigen bodem.
Volgens de doelwitkaart brengt het grotere bereik van de ATACMS een groot aantal potentiële Russische doelen binnen bereik, die voorheen onbereikbaar waren voor andere door het Westen geleverde wapens.
Het Institute for the Study of War heeft ook de doelen en hun geschatte locaties in een lijst gezet. Volgens het ISW is dit alles “om te illustreren in welke mate de beperkingen van de VS rond het gebruik van ATACMS door Oekraïne, het vermogen van Oekraïne om belangrijke militaire infrastructuur aan te vallen beperken”.
Oekraïne en de VS spreken al langere tijd over het mogelijke gebruik van ATACMS om doelen op Russisch grondgebied te treffen. De VS houden vast aan het standpunt dat als Oekraïne dit doet, dit de status van de oorlog niet zou veranderen en de grondtroepen van Oekraïne niet zou helpen, voornamelijk omdat Rusland veel van zijn belangrijkste doelen en middelen verder weg van de grens heeft verplaatst, buiten het bereik van ATACMS.
Maar Oekraïne heeft herhaaldelijk om toestemming gevraagd, met als argument dat belangrijke doelen nog steeds binnen bereik zijn en met de stellingen dat aangezien Rusland doelen in Oekraïne aanvalt, Kiyv dat ook zou moeten kunnen.
Maandag nog zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dat “er geen beperkingen zouden moeten zijn op het bereik van wapens voor Oekraïne, terwijl terroristen dergelijke beperkingen niet hebben”.
De volgende dag vertelde perssecretaris van het Pentagon, generaal-majoor Pat Ryder, aan verslaggevers dat Oekraïne een aantal grensoverschrijdende aanvalsrechten heeft, maar “wat betreft langeafstandsaanvallen, diepe aanvallen in Rusland, is ons beleid niet veranderd”.
Deze week zullen Oekraïense functionarissen de VS een op maat gemaakte lijst van potentiële Russische doelen voorleggen, zo vertelden Amerikaanse functionarissen aan Politico, als laatste poging om Washington ervan te overtuigen de wapenbeperkingen op te heffen.